Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007

Αν μα όπως


Εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει μια πολύ ψυχoφθόρα ιστορία και πολύ με ψυχο-φθείρει (xo). Βέβαια, ο τόπος είναι η δουλεία μιας φίλης και οι πρωταγωνιστές της είναι όλοι οι εργαζόμενοι εκεί. Έμαθαν που λες πως μια συνάδελφός τους είχε φυματίωσn και έπρεπε να κάνουν εξετάσεις να δουν αν είχε κολλήσει κανείς τους. Διότι αν συνέβαινε αυτό θα γινόταν μια ωραιότατη καραμπόλα. (http://pedtb.gr/maingr.php?i=3&j=1)

Η κοπέλα που αρρώστησε πάσχει από πολλές ασθένειες και ήταν πολύ αδύναμος ο oργανισμός της και έτσι νόσnσε. Επίσης έχει πολλά και σοβαρά ψυχολoγικά πρoβλήματα (αυτό κράτα το θα μας χρειαστεί στην πορεία). Η δουλεία της ενημερώθηκε πολύ αργά και τυχαία…: Ζήτησε συγγενής της, τηλεφωνικά και οφ δε ρέκορντ από μια υψηλά ιστάμενη ‘όταν θα γυρίσει στη δουλειά να μην της φέρονται οι συνάδελφοί της σαν να ‘ναι σε καραντίνα επειδή θα δουν το χαρτί από το νoσοκομείο…’

(λεπτομέρειες για την ασθένεια που μάθαμε με τον καιρό και μετά από πολλούς καυγάδες, αναγνώσεις σε ιατρικές εγκυκλοπαίδειες, site στο διαδίκτυο και κουβέντες με τη φίλη μ:) Η φυματίωσn κολλάει με το σάλιο (από βήχα, γέλιο, φτέρνισμα ή έντονη ομιλία), ίσως και με τα κόπρανα, το μικρόβιο ζει για 20 λεπτά και μετά πέφτει ή ζει για λίγες ώρες (θα σε γελάσω). Το 70% των ανθρώπων έχουν το μικρόβιο μέσα τους το οποίο είναι στο ‘καβούκι’ του. Μπορεί κανείς να κολλήσει κάποιον μόνο αν νοσεί= οι φορείς δεν κολλάνε άλλους αν δεν νοσήσουν οι ίδιοι. Στάδιά της, πρώτον έχεις τα συμπτώματα κρυολογήματος, κόπωση, ύστερα προστίθεται η ανορεξία και τέλος ο βήχας και η αιμόπτυση. Η θεραπεία διαρκεί 6 μήνες και αν ο ασθενής νιώσει καλύτερα (μετά τις 2 βδομάδες συνήθως) και δεν πάρει τα φάρμακά του, τότε υποτροπιάζει.

Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν (μετά από 2 μήνες από τότε που ήρθες τελευταία φορά σ επαφή με τον άρρωστo) για να δεις αν έχεις φυματίωσn είναι ένα μαντoύ και μια ακτινογραφία θώρακος. Ύστερα από δεκαπέντε μέρες επαναληπτικό μαντoύ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πρώτου και εξετάσεις αίματoς. Αν έχεις κάνει το εμβόλιο μαντoύ θα σου βγει σίγουρα θετικό. Θετικό = κοκκινίλα και γρομπαλάκι που δεν φαίνεται… (υπόγειο και ύπουλο). Σου μετράνε τα χιλιοστά του γρομπαλακιού και … μη νομίζεις πως αυτό θα σου δώσει μια απάντηση… Όχχχιιι όχιιι. Επίσης μπορεί την πρώτη φορά να βγει αρνητικό και μετά θετικό ή να σου βγει και τις δύο φορές θετικό αλλά με διαφορετικό μέγεθος, ούτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Σε αυτό το σημείο έρχεται η εξέταση αίματος να σου δώσει απαντήσεις. Έλα όμως που αυτή παίζει το ρόλο της πυθίας και τελικά βέβαιη απάντηση δεν έχεις. Διότι αν τη δεύτερη ή ΚΑΙ τη δεύτερη είναι θετικό το μαντoύ τότε η εξέταση αίματoς σου λέει πότε κόλλησες. ΚΑΙ όταν λέω πότε δεν εννοώ να σου πει «μια νύχτα με φεγγάρι, την Ελλάδα πάει να πάρει βρε το φουκαρά, 14/5/1976.» Απλά θα δεις αν κόλλησες πρόσφατα ή όχι. Στην περίπτωση που κόλλησες, λέει, πρόσφατα έχεις κάποιες πιθανότητες να νοσήσεις τα 2 επόμενα χρόνια. Αλλά και πάλι αυτό παίζεται. Τότε, αν θες, παίρνεις προληπτικά για 9 μήνες φαρμακευτική αγωγή και κάθε μήνα κάνεις εξετάσεις για το συκώτι σου. Η αγωγή δεν σε προστατεύει από το ενδεχόμενο να κολλήσεις. ΥΠΑΡΧΕΙ και η άλλη πλευρά που συνιστά όταν πιστεύεις πως υπάρχει η πιθανότητα να έχεις κολλήσει, να πάρεις ένα χάπι μετά το φαγητό για δύο εβδομάδες. ΤΟ χάπι αυτό σκοτώνει το μικρόβιo και δεν το αφήνει να αναπτυχθεί. (http://www.paidiatros.gr/81/page7.html, για σωστές πληροφορίες, γιατί τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα γκάλοπ περισσότερο)

Από τη στιγμή που ενημερώθηκαν στη δουλεία της φίλης Α. μέχρι τη στιγμή που γράφω όλο αυτό συζητείται και επικρατεί πανικός, όλο αυτό Φθείρει: Αυτό το κλίμα, η έλλειψη ψυχραιμίας, ο λάθος χειρισμός της κατάστασης. Διότι δε σου πα το καλύτερο… Η κοπέλα θέλει να πηγαίνει στη δουλείά της για ένα καφέ γιατί δεν είναι καλά ψυχολογικά. Έλα όμως που κανείς δεν πιστεύει πως παίρνει τα φάρμακά της! Άρα, όσο πάει στη δουλειά πάντα υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν και άρα θα ‘ναι κάθε μήνα στα νοσοκομεία για εξετάσεις. Κανείς δεν θέλει να της πει να μην έρχεται και νευριάζουν γιατί πρέπει να σεβαστεί το όλο θέμα κλπ κλπ κλπ κλπ. Οι κουβέντες τους ξεκινάνε με το «δεν είναι κατάσταση αυτή να μην έρθει αν δεν φέρει χαρτί γιατρού πως είναι εντάξει» και καταλήγουν στο «έλα μωρέ δεν είναι τίποτα….»!!!!! ΚΑΙ εκεί είναι που σου σπάνε τα νεύρα, γιατί με έχεις και με πρήζεις τόση ώρα; Για να μου πεις δεν είναι τίποτα; Ναι, δεν είναι. Οκ. Αλλά ξεκολλά λίγο!

Μου κάνει εντύπωση που γουστάρoυν να φέρνουν την καταστρoφή και όταν κουράζονται απ’ τις φωνές τους να λένε πως όλα είναι ok Αυτή η συμπεριφορά έχει εκνευρίσει εμένα που δεν ήμουν παρούσα σ’ όλα αυτά τα γεγονότα. Φαντάσου να ‘μουν κ γω από μια μεριά… Το «Αμαλία ψυχραιμία» ταιριάζει απόλυτα.

Κάνε μου μια χάρη όμως… :
Σε κάθε περίπτωση
ΜΑΘΕ ΝΑ ΦΕΡΕΣΑΙ!
(Μη νομίζεις πως είναι άσχετο...ξέρω τι ζητάω.)


Αχ να περάσει ο πυρετός, να ‘ρθούνε και δυο φίλοι σαλαλαλα

12 σχόλια:

αν ακούς είπε...

τι είπεσ τώρα; τι σκηνικά ειναι αυτά ρε πούστη; απο παντού χαμένος. αν πεις τιποτα είσαι απάνθρωπος κλπ και αν δεν πεις τίποτα είσαι χεσμένος απο το φόβο σουμη κολλήσεις τιποτα...ωραίαααα...

Mogwai είπε...

τι λες τωρα

an205 είπε...

χμμμ. το να πάει στην δουλειά και να φοράει μια χάρτινη μάσκα στο πρόσωπο (ξέρεις σαν αυτές των χειρούργων που φοράνε πολλοί από τους "σχιστομάτηδες") το 'χει σκεφτεί ποτέ;;;

pietà είπε...

Αυτά είναι...

Narita είπε...

εχμ σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται το γερό στομάχι, η μεγάλη καρδιά και τα μεγάλα λόγια.. α και ο εγωισμός.
Δύσκολα πράγματα.

JoaN είπε...

αν ακούς, έτσι είναι!

mogwai, pieta ...

an205, μα τι θέμα είναι πώς δεν μπορούν να πουν στην κοπέλα να φοράει τη μάσκα...γιατί θα ναι σαν να την στιγματίζουν κλπ... Πρέπει να κάνουν πώς είναι όλα οκ.

Narita, απαπα! όχι μεγάλη καρδιά και έχουμε άλλες επισκέψεις σε νοσοκομεία :P

Narita είπε...

μεγάλη γερή υγιής καρδιά (να το αφήσω;)

JoaN είπε...

οκ, άστο!

david santos είπε...

Congratulations you the Greek Soccer. Final The phase of the champioship of Europe 2008 already is reached. Now in front will be the European.

JoaN είπε...

aaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxxaxa
oyff... :D

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

δεν φαντάζομαι να κόλλησα τίποτε τώρα που διάβασα...

:)

JoaN είπε...

xaxaxa kaloy kakoy psa3 to. :P